40-jarig jubileum - nipponwaubach

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuws > Actueel
40-jarig jubileum S.V. Nippon Waubach
In oktober 2018 hebben de judo, jiu-jitsu leden en het bestuur van SV Nippon groot feest gevierd ter ere van het 40 jarig bestaan. Een geweldige speelmiddag in Kinderstad voor de jeugdleden en een actieve bowling/feestavond voor de volwassenen. Tijdens deze feestelijkheden zijn – vader en zoon - Jan en Fred Pijls gehuldigd met hun 40 jarig lidmaatschap. Een mooi moment om de historie van 
SV Nippon op te schrijven en te delen. 

De oorsprong van SV Nippon begon in 1978, met de initiatiefnemers van het eerste uur en de eerste bestuursleden: Jan Pijls en tevens judoleraar, Jo Martens en Leo Ringens. Zij werden gesteund door wijlen wethouder Jan Terpstra van Sport in een verhitte discussie binnen de gemeenteraad van Ubach over Worms over het oprichten van een 2e judo vereniging in Waubach, naast een bestaande judo vereniging in Lauradorp. Maar vanwege de enorme groei van Waubach door de nieuwbouw in de Onkruidbuurt, veel jonge gezinnen met kinderen in die buurt, de grote reisafstand en de oversteek van de drukke Europaweg naar Lauradorp, mocht SV Nippon in december 1978 starten met judolessen in Waubach. Jan Pijls startte zijn eerste judolessen met een groep 20 kinderen op de woensdag in de Sporthal Terwaerden, waar een deel van de zaal werd gehuurd. Al snel kreeg hij ondersteuning van Theo Dassen als zijn assistent. Door vele demonstraties op de basisschool An d’r Put en tijdens de dorpsfeesten in Waubach verdubbelde het aantal kinderen dat op judoles kwam snel. Het aantal beschikbare uren in de sporthal werd al binnen 1 jaar te krap en verhuisden de judolessen naar het Patronaat naast de kerk, waarin Jong Nederland actief was. Daar startte ook een 2e en 3e groep en werd naast de woensdag ook op zaterdag jeugd judoles gegeven. 

De groei van SV Nippon zette snel door en er werd ook een groep voor volwassen gestart. Inmiddels was het ledental in 1981 tot 80 gegroeid en verhuisde ook de judomat naar de basisschool An d’r Put. 
Dat was ook het moment waarop gestart werd met jiu-jitsu (zelfverdediging) voor mannen en vrouwen. In één klap werd de vereniging 40 leden rijker, en was het leden aantal 120. Het aantal groepen nam enorm toe en Fred Pijls assisteerde zijn vader Jan, en gaf zelf ook judoles aan de instroomgroep van 4-7 jarigen. In 1984 kwam een enorme kans om een eigen judo accommodatie (dojo) te kunnen betrekken. De kleedlokalen van de voetbalclub Waubach, naast de sporthal Terwaerden, kwamen leeg te staan omdat de voetbalclub een nieuw clubgebouw kreeg. Het bestuur greep de kans om een plan in te dienen en met toestemming van de gemeente aan de kant van de sporthal waar de kleedlokalen gelegen waren een judo accommodatie te bouwen. Na het akkoord van de gemeente is toen onder eigen beheer deze accommodatie gebouwd. Er was voldoende ruimte om judo, jiu-jitsu en ook fitness lessen te geven. In deze bloei periode kende SV Nippon 130 judo/jiu-jitsu en ruim 100 fitness leden. In dezelfde periode behaalden de eerste leden, die gestart waren op 6-7 jarige leeftijd, hun zwarte band (1e dan). 

Fred Pijls studeerde in die periode aan de officiersopleiding van de Koninklijke Militaire Academie en behaalde als lid van de Nederlandse militaire judo selectie nationale en internationale wedstrijdresultaten. Inmiddels was er ook een nieuw bestuur bestaande uit Jan Pijls, Paul Lancee en Leo Hendriks. In 1989 vond er een groot drama plaats! Een heftige brand en veel waterschade verwoestte de sporthal en ook de judo accommodatie. De gemeente besloot om de bestaande sporthal af te breken en een nieuwe te bouwen inclusief een nieuwe accommodatie voor SV Nippon. Noodgedwongen maar met veel plezier zijn de lessen voort gezet in de sporthal van de MAVO Het Wormdal gedurende 2 jaar. In 1992 was het dan zover. SV Nippon kon intrekken in een splinternieuwe judo accommodatie met een vaste judo mat! Tot die tijd moest de judo mat gelegd en opgeruimd worden, maar nu kon de judo mat tot ieders blijdschap blijven liggen. SV Nippon had nog nooit zo’n mooie accommodatie gehad, waar judo, jiu-jitsu en fitness gegeven kon worden. De vereniging bloeide verder op met mooie resultaten tijdens de judo examens, school judo, zwarte band en hogere dan examens en ook eigen leden zoals Charles Smeets, Ronald Römkens en Roy Duijkers behaalden een (jeugd)judo leraren diploma en startten met het geven van judoles. Fred Pijls behaalde de hoogste judoleraren licentie om ook zwarte band examens te mogen afnemen in het district Limburg. 

In 2003 was het 25 jarig jubileum en kreeg Jan Pijls een koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester. Een grote eer en welverdiend na al die jaren van judoles geven aan ontelbare kinderen en volwassenen. Het 25 jarig jubileum werd feestelijk gevierd met alle leden en oudleden. Het aantal fitness leden nam snel af vanwege de opkomst van hypermoderne fitness centra en het bestuur besloot om de fitness uren te stoppen en dat deel van de accommodatie ook van een judo mat te voorzien, zodat de totale judo mat oppervlakte een ruime 150m2 werd. Het aantal judo en jiu-jitsu leden bedroeg en bedraagt sindsdien een constante van ongeveer 130 leden. In al die jaren is dat stabiel en een teken van een gezonde vereniging omdat het aantal kinderen per gemeente wel is afgenomen. In de periode van 2012 tot nu hebben ook Marcel Scholtz en Rik Reijnders, leden van SV Nippon ‘uit eigen kweek’ achtereenvolgens hun jeudgjudo leiders en judo leraren diploma behaald. Zij hebben ook eigen jeugdgroepen onder hun bekwame hoede. Jack Makka behaalde zijn jiu-jitsu leraren diploma en geeft samen met Jan Pijls jiu-jitsu les aan volwassenen en senioren. Een unicum voor de vereniging was ook het moment waarop Fred Pijls eind 2015 zijn grootmeestergraad 6e dan judo behaalde, de rood-wit geblokte band. Daarmee is SV Nippon een van de selecte judo scholen in Limburg met een judo grootmeester als hoofdtrainer. 

In 2017 nam trainer Theo Dassen afscheid vanwege privé omstandigheden en werd hij benoemd tot ere-lid van de vereniging. In 2018 is SV Nippon Waubach na 40 jaar nog steeds een bloeiende vereniging waar ruim 130 leden de judo en jiu-jitsu sport met heel veel plezier beleven op alle dagen van de week onder leiding van een bevlogen trainerscorps met Fred Pijls (6e dan), de 76 jarige (!) Jan Pijls (3e dan), Jack Makka (2e dan), Roy Duijkers (3e dan), Marcel Scholtz (3e dan), Rik Reijnders (3e dan) en assistent Niels Peters (1e dan). En zij worden gesteund door een zeer betrokken bestuur bestaande uit Jan Pijls, Paul Lancee, Jack Makka, Leo Hendriks en Marcel Scholtz. Mocht u na het lezen van dit artikel (weer) interesse hebben in het beoefenen van judo of jiu-jitsu voor uzelf of uw kinderen, raadpleeg dan de website van SV Nippon Waubach en kom eens kijken of meedoen tijdens een van de lessen in onze accommodatie op sportpark Terwaerden.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu